Veilig betalen
Gratis verzending vanaf 30€

Pijn in het kniegewricht of problemen rond de knie komen bij mensen die veel sporten regelmatig voor. Geen wonder, want ook al is sport eigenlijk gezond, de knie staat er toch bloot aan een bijzondere belasting. En hoewel het het grootste gewricht in het menselijk lichaam is, is het qua structuur en functie ook het meest ingewikkelde. Bij het lopen en buigen moet het beweeglijk zijn, maar bij het staan moet het genoeg stabiliteit bezitten. De menisci, de kruisbanden, het kraakbeen, de knieschijven en de gewrichtskapsels staan als vaste onderdelen van de knie tijdens het sporten bloot aan een hoge belasting en het risico van een blessure ligt altijd op de loer. Hier kunnen medische kniebraces of andere sport kniebraces ondersteunen en helpen.

Kniepijn en bijkomende aandoeningen

Niet alleen acute blessures, zoals een gescheurde kruisband of een verdraaide knie, kunnen hevige pijn veroorzaken. De meest voorkomende problemen die door sportieve overbelasting van de knie worden veroorzaakt zijn ontstekingen of permanente irritaties in de knie, wat vaak gepaard gaat met hevige acute pijn. Erger nog: blessures en permanente overbelasting of verkeerde belasting van de knie kunnen leiden tot chronische slijtage of kraakbeenbeschadiging en later tot knieartrose. Overbelasting van de gewrichtsbanden verhoogt het risico op gescheurde banden en ander knieletsel. In het gewone leven leidt dit meestal tot hevige pijn, die niet alleen de normale dagelijkse routines verstoort, maar ook dwingt tot het volledig afzien van sportactiviteiten.

Hoe kunnen kniebraces helpen?

Goede kniebraces creëren een therapeutisch effectieve druk op het onderliggende weefsel. Bij elke beweging van de knie werken de spieren tegen de druk die door de brace wordt gecreëerd. Dit leidt tot een activering van de spieren die aan de knie vastzitten en versterkt deze daarmee. Door de verhoogde spierspanning zijn de lichaamseigen spieren in staat het kniegewricht te stabiliseren en het bewegingsproces in goede banen te leiden. Verkeerde belastingen worden daardoor verminderd en andere belastingen worden opgevangen. Tevens werkt de druk van de brace op de spier als een lichte massage, wat leidt tot een betere doorbloeding in de spieren en het gewricht. Ontstekingsstoffen en pijnstoffen worden sneller afgebroken of afgevoerd. Een vermindering van de pijn vermijdt verkeerde houdingen of bewegingen om de pijn tegen te gaan en helpt bij het genezingsproces.

Sporters met pijn aan het kraakbeen, meniscusproblemen of problemen met de banden kunnen een kniebrace gebruiken om zich te beschermen tegen zijdelings verstuiken, abrupte overstrekking of verdraaiing van het gewricht. Het dragen van een kniebrace ondersteunt de stabilisatie van het gewricht door de eigen spieren. Het is een hulpmiddel om zichzelf te helpen. Een kniebrace is dus zinvol bij alle sporten die de knie belasten, dus vooral bij atletiek, hardlopen, balsporten (bijv. voetbal of handbal) en krachttraining. Dit staat los van het feit of hij om preventieve of om therapeutische redenen wordt gedragen.

Wat is de juiste kniebrace?

In de handel vindt u allerlei soorten kniebraces in allerlei prijsklassen. Maar wat is de juiste? Belangrijk is waar u de kniebrace voor wilt gebruiken. Een kniebrace voor sport of als preventie? Hebt u al knieklachten of kniepijn? Zijn er aandoeningen als gevolg daarvan, bijv. knieartrose?

In geval van chronische aandoeningen of ernstige secundaire aandoeningen moet u eerst naar de dokter. Die kan de juiste therapie bepalen en beslissen welke brace voor u het beste is. Met het recept van de dokter kunt u dan naar de apotheek of een winkel met medische artikelen gaan.

Kniebraces bij lichte knieproblemen en als preventie

Ook bij lichte knieproblemen of ter preventie is het een goed idee om een kniebrace aan te schaffen. Maar waar moet je bij de aanschaf op letten? Ten eerste moet een kniebrace voldoende druk uitoefenen op het weefsel. Bij sommige braces, zoals de Push Care kniebrace, kun je de druk zelfs individueel instellen.

Bovendien moet de brace een pelotte (drukkussen) hebben. Dit is een siliconenring rond de knieschijf die de druk van het breisel optimaal overdraagt op het weefsel, waardoor de gevoelige knieschijf zelf wordt ontlast van de druk (bijv. Genumedi kniebrace). Dit verbetert niet alleen het therapeutisch effect, maar ook het draagcomfort. Want de beste brace is een brace die ook gedragen wordt.

Zweetophoping tussen huid en brace is op den duur onaangenaam. Daarom zijn de gebreide stoffen van moderne braces geoptimaliseerd voor vochttransport en werken ze met verschillende soorten breisel in de brace om de diverse functionaliteiten die nodig zijn optimaal te garanderen. Uit kostenoverwegingen ontbreken deze productkenmerken bij goedkope braces meestal, ofschoon ze zo belangrijk zijn voor het draagcomfort.

Het gebruik van een kniebrace bij het sporten (voetbal, volleybal, krachttraining, hardlopen) is ten slotte ook een kwestie van uiterlijk. Ondertussen zijn uiterst effectieve braces verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan designs en kleuren (bijv. Genumedi E+motion).

Zorg ervoor dat de brace ook goed zit. Hij mag niet te los zitten – dat vermindert het medische effect. Als hij daarentegen te strak zit, wordt niet alleen de doorbloeding van de huid belemmerd, maar ook het draagcomfort gereduceerd. De brace moet ook op de juiste plaats zitten. Ook hier helpt de pelotte, want die hoort precies rond de knieschijf te zitten.

Hoogwaardige medische braces kunnen een zinvolle bijdrage leveren aan de preventie en therapie van knieproblemen. Bij de juiste keuze en de juiste toepassing helpen ze het lichaam en bevorderen ze blijvend de mobiliteit en het plezier aan bewegen.

TOP-CATEGORIES
TOP-BRANDS