Veilig betalen
Gratis verzending vanaf 30€

Medische knieorthesen en andere orthesen voor de knie zijn orthopedische hulpmiddelen die rond het kniegewricht worden gedragen en voornamelijk worden gebruikt om het gewricht te stabiliseren en te beschermen. Ze zijn meestal gemaakt van stevig materiaal zoals plastic of metaal en worden zo rond de knie geplaatst dat mobiliteit en snelle bewegingen zo veel mogelijk beperkt worden. Dit is de enige manier om de genezing van knieletsel, instabiliteit, artrose of operaties te optimaliseren.

Wanneer is een knieorthese nuttig?

De knie is een van de gewrichten in het lichaam dat het meest belast wordt. Het risico op letsel en de gevoeligheid voor pijn en andere klachten is navenant hoog. Als het kniegewricht door een blessure of ziekte gedurende een bepaalde periode niet of slechts heel voorzichtig kan worden belast, bieden knieorthesen de nodige stabiliteit en optimale bescherming.

Een kniebrace kan vooral nuttig zijn in de volgende situaties:

  • Blessures aan het kniegewricht: Na blessures zoals kruisbandscheuren, meniscusscheuren en verstuikingen of scheuren van ligamenten kan een knieorthese worden gebruikt om het kniegewricht te stabiliseren en de genezing te ondersteunen.
  • artrose: bij knieartrose kan een orthese helpen om de pijn te verlichten en de druk op het kniegewricht te verlichten. Het kan de druk op de beschadigde gebieden verminderen en zo de functie en mobiliteit verbeteren.
  • Instabiliteit van het kniegewricht: Als het kniegewricht instabiel is door instabiliteit van de gewrichtsbanden, knieschijfinstabiliteit of een neurologische aandoening, kan een knieorthese worden gebruikt om het gewricht te stabiliseren en het risico op verder letsel te verminderen.
  • Postoperatief herstel: Na een knieoperatie zoals artroscopie, knieprothese of ligamentreconstructie kan een kniebrace gebruikt worden om het kniegewricht te stabiliseren, de zwelling te verminderen en het herstel te bevorderen.

Hoe kunnen orthesen de knie en het kniegewricht beschermen?

Door de stijve en inelastische materialen bieden knieorthesen veel meer mechanische stabiliteit dan conventionele kniebandages. Ze bieden de knie en knieschijf niet alleen een veilige geleiding, maar zijn ook in staat bewegingen te corrigeren. De ondersteuning van de knie vermindert ook de belasting en verbetert de verdeling van het lichaamsgewicht.

Wat is de juiste orthese voor de knie?

Afhankelijk van het type knieprobleem kunnen verschillende knieorthesen worden gebruikt, die het gewricht volledig immobiliseren of alleen de uitgevoerde bewegingen verlichten en het kniegewricht stabiliseren. Het draagcomfort speelt een bijzonder belangrijke rol bij het optimaliseren van het therapeutische succes. Lichtgewicht materialen en een compact ontwerp, zoals de THUASNE Genu PFS Promaster knieorthese, maken het gemakkelijk om te dragen in het dagelijks leven of tijdens het sporten. Zware materialen met aluminium staven zorgen daarentegen voor immobilisatie van het kniegewricht en zijn meer geschikt voor gecompliceerde letsels, zoals de L&R Cellacare® Genucast 20° Classic knieorthese.

Verschil tussen kniebrace en kniebandage

De verschillen tussen een kniebandage en een knieorthese zijn niet direct herkenbaar. Beide producten kunnen worden gebruikt als orthopedische hulpmiddelen om het kniegewricht te ondersteunen en te stabiliseren, maar ze hebben verschillende kenmerken. Bandages bieden meer bewegingsvrijheid en zijn flexibeler dan orthesen. Ze worden vaak gebruikt voor lichtere blessures zoals kleine verrekkingen van de gewrichtsbanden, overbelasting of om blessures tijdens het sporten te voorkomen.

Orthesen daarentegen zijn gemaakt van stevigere en minder elastische materialen. Ze bieden stabiliteit aan het kniegewricht en kunnen sterke bewegingen bijna volledig beperken. Een knieorthese wordt daarom vaak gebruikt bij ernstige blessures zoals kruisbandrupturen, verrekkingen van banden, maar ook na een knieoperatie. Afhankelijk van de ernst van het letsel zijn er verschillende soorten knieorthesen. De meeste modellen kunnen op maat worden gemaakt en optimaal worden vastgemaakt met een band of andere bevestigingsmiddelen om precies de pasvorm en ondersteuning te bieden die je nodig hebt.

De keuze tussen een knieorthese en een kniebandage hangt altijd af van het type letsel, de ernst van de kniepijn en de individuele behoeften van de patiënt. Bezoek daarom een arts of orthopedisch specialist voor een nauwkeurige beoordeling. Dit zorgt ervoor dat u het medische hulpmiddel krijgt dat het beste bij u past.

Hoe draag ik een knieorthese op de juiste manier?

In het ideale geval ligt de knieorthese direct op de huid, omdat dit voorkomt dat de orthese verschuift of de knieholte vernauwt. Het is echter belangrijk om de juiste maat te kiezen zodat de orthese goed op de huid zit. Voor een optimale pasvorm wordt de knieorthese op de knie geplaatst en vastgemaakt met riempjes of andere sluitingen. Het wordt aanbevolen om losse kleding van lichte materialen te dragen voor een comfortabele pasvorm. Strakke kleding kan de bewegingsvrijheid beperken of wrijving en irritatie veroorzaken.

Hoe lang een kniebrace gedragen moet worden, hangt af van verschillende factoren, zoals het type blessure of de ernst van het probleem. In sommige gevallen kan een kniebrace alleen tijdelijk gedragen worden om het herstel na een blessure of operatie te bevorderen. Voor chronische aandoeningen zoals knieartrose kan een kniebrace ook gedurende een langere periode worden aanbevolen om de symptomen te verlichten en de functie van het kniegewricht te verbeteren.

Omdat bewegingen en positionering van de knie nauwelijks gecontroleerd kunnen worden tijdens de slaap, is het aan te raden om de orthese 's nachts op het been te dragen. Draag de knieorthese echter niet als deze een extra compressie-effect heeft.

Dekt de ziektekostenverzekering de kosten van een knieorthese?

De vergoeding van de kosten van een knieorthese door de zorgverzekeraar hangt af van verschillende factoren. In de meeste gevallen worden de kosten van medisch noodzakelijke knieorthesen gedekt door de zorgverzekering, vooral als ze nodig zijn voor de behandeling van een blessure, ziekte of postoperatief herstel.

De exacte voorwaarden en richtlijnen kunnen echter per zorgverzekeraar verschillen. In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar slechts een deel van de kosten of moet je een eigen bijdrage betalen. Om erachter te komen of de kosten van een knieorthese worden vergoed door uw zorgverzekeraar, is het raadzaam om rechtstreeks contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u informeren aan welke voorwaarden moet worden voldaan en welke stappen moeten worden ondernomen om vergoeding te krijgen.

YourHealthFit - uw specialist voor knieorthesen

YourHealthFit is uw online winkel voor medische artikelen en expert op het gebied van knieorthesen en de behandeling van knieklachten. Wij zijn niet alleen een winkel, maar ook een professioneel aanspreekpunt voor medische hulpmiddelen. Als je nog ondersteuning en hulp nodig hebt bij het vinden van de juiste knieorthese, neem dan contact met ons op voor persoonlijk advies. Neem gewoon contact met ons op en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

TOP-CATEGORIES
TOP-BRANDS