Veilig betalen
Gratis verzending vanaf 30€

De menselijke hand bestaat uit 27 botten, 33 spieren en talloze pezen, die samen een uiterst complexe structuur vormen. Als deze structuur voortdurend wordt overbelast, kan dit leiden tot pijnklachten, vooral in het polsgebied. Alledaagse taken zoals het tillen van voorwerpen of werken aan de computer kunnen door deze overbelasting een echte uitdaging worden.

Hier kan een polsbandage helpen, omdat deze gerichte druk uitoefent op de pezen en spieren van de onderarm, waardoor de pijn effectief wordt verlicht en de spieren worden ontlast. Er zijn verschillende varianten handwindsels die je kunnen ondersteunen en ontlasten tijdens je activiteiten. In onze winkel kun je polsbandages kopen en andere producten van hoge kwaliteit vinden, evenals informatie over verzending, inkoop, levering en accessoires.

Soorten handortheses

De meest gebruikte soorten bandages zijn polsbandages en polsorthesen. Deze twee soorten worden hieronder in meer detail uitgelegd. Een handbandage wordt vaak een "handwikkel" genoemd, terwijl polsbandages ook wel polsbandages worden genoemd. De kleur van de bandages is vaak zwart, maar ze zijn ook vaak verkrijgbaar in andere kleuren.

Waar worden polsbandages gebruikt?

Een polsbandage of polsbrace wordt vooral gebruikt als je na bijvoorbeeld een operatie nog steun nodig hebt in het dagelijks leven of bij het sporten en het ergste hebt overleefd. De comfortabele pasvorm blijft namelijk de beweeglijkheid van de pols bevorderen. Een bandage stimuleert dus de bloedsomloop, activeert de spieren en kan ook preventief bescherming bieden tegen overbelasting. Ze kunnen ook worden gebruikt in de fitnesssector (bodybuilding, krachttraining) in het bijzonder. Artikelen in verschillende vormen en maten, zoals een duimbandage, sportbandage (ook gewoon als bandage) of polsbandage, kunnen worden gebruikt bij de volgende klachten:

 • Polsletsels (bijv. verstuikingen/distorsies)
 • Irritatie (na operaties, verwondingen of reumatische aandoeningen)
 • Tendovaginitis (ontsteking van de peesschede)
 • Gewrichtsslijtage (artrose)
 • Gevoel van instabiliteit

Waar worden polsorthesen gebruikt?

Een polsorthese wordt meestal gebruikt als de pols geïmmobiliseerd moet worden zodat het genezingsproces in rust kan plaatsvinden. Orthesen belemmeren de beweging van de vingers echter niet, maar maken toch gecontroleerde handbewegingen mogelijk. Ook hier zijn er verschillende soorten en maten producten, zoals duimspalken, duimorthesen of polsorthesen, die gebruikt kunnen worden bij de volgende klachten:

 • Immobilisatie bij verstuikingen (distorsies)
 • Tendovaginitis (ontsteking van de peesschede)
 • Peesontsteking (tendinitis)
 • Carpaal tunnel syndroom (CTS)
 • Reumatoïde artritis
 • Verrekkingen (verstuikingen)

Tendonitis - een veel voorkomende ziekte aan de hand

Je kunt de pees (lat.: tendo) zien als een brug tussen spieren en botten. Hij verbindt beide lichaamsdelen met elkaar. Een peesschede (Latijn: vagina synovialis tendinis) omhult de pezen op punten die zwaar belast worden en biedt extra bescherming.

Een peesschedeontsteking is een van de meest voorkomende aandoeningen van de hand. Het treedt op wanneer de hand voortdurend overbelast wordt en - als gevolg daarvan - de pezen overbelast worden: bij het werken achter een computer, het beoefenen van veeleisende sporten zoals klimmen of bij zeer zwaar lichamelijk werk op het werk en in het dagelijks leven.

Wanneer een ontsteking van de peesscheden in de hand begint, treedt er herhaaldelijk hevige en trekkende pijn op tijdens het bewegen en later ook in rust. Als deze pijn wordt genegeerd, verergert de ontsteking naarmate deze vordert, wat leidt tot een uitgesproken ontsteking van de peesschede - medisch bekend als tendovaginitis. De aangetaste gebieden zijn erg pijnlijk, rood, verhard of gezwollen.

Tip: Met een moderne polsbandage kun je de zich ontwikkelende ontsteking van de peesschede effectief verlichten en voorkomen dat deze verergert.

Peesontsteking behandelen

Heb je constant pijn in je pols? Dan kun je het beste medisch advies inwinnen. Voor ontsteking van de peesscheden kunnen verschillende conservatieve behandelingsopties worden overwogen. Om de belangrijkste te noemen:

 • Rust geven aan de hand
 • Immobilisatie met een polsbandage
 • Koelen met koelkompressen
 • Pijn- en ontstekingsstillende zalven
 • Pijn- en ontstekingsremmende medicatie (bijv. ibuprofen)

Geschikte polsbandages bij peesontsteking

Afhankelijk van de ernst kunnen verschillende bandages of orthesen worden overwogen voor ontsteking van de peesscheden. Kies echter altijd de juiste maat voor je gewricht.

 • Polsorthese: JuzoFlex Manu Xtra (zonder spalk, met klittenbandsluiting en drukkussen)
 • Actieve polsbandage: medi Manumed Active (met verstelbare spalk en klittenbandsluiting)
 • Actieve polsbandage: Tricodur ManuMotion (met verstelbare spalk, klittenbandsluiting en drukkussen)
 • Polsorthese: Manumed polsorthese (met spalk en klittenbandsluiting)
 • Polsorthese: Bauerfeind ManuLoc (met spalk en klittenbandsluiting)

Hoe werkt een polsbandage?

De spieren, pezen en peesaanhechtingen van de onderarm worden ontlast en gestabiliseerd met een moderne polsbandage. Pijnlijke irritatie wordt voorkomen.

Een hoogwaardige polsbandage is gemaakt van een compressief breiwerk dat lichte druk uitoefent op het weefsel. De lichte druk stimuleert de bloedsomloop en vermindert daardoor zwellingen (oedeem) en bloeduitstortingen effectiever. Bij kwalitatief hoogwaardige bandages kan deze druk individueel worden gevarieerd met behulp van een verstelbare band. Een in het breiwerk geïntegreerde kunststof lepel zorgt voor een zekere stabilisatie en ontlasting van de pees. Polsverstevigers beperken de bewegingsvrijheid van de hand slechts in geringe mate.

Een ander type polsbandage - de polsorthese - richt zich op het stabiliseren en immobiliseren van het gewricht. In plaats van een plastic lepel hebben polsorthesen een brede, verstelbare aluminium spalk die de hand immobiliseert.

Er is een tussenvariant tussen de polsbrace en de polsorthese: de actieve brace. Hoewel deze een aanpasbare, orthopedische spalk bevat, kun je je hand tijdens het dragen nog steeds zoveel mogelijk gebruiken in het dagelijks leven.

Goede bandages zijn ook uitgerust met een drukkussen (pad), dat dit op de juiste plaatsen versterkt en een extra massage-effect uitoefent. De pelotte verlicht de pijn en kan het herstel bevorderen.

Hoe lang moet je de bandage dragen?

Er is geen algemeen antwoord op deze vraag. Het hangt grotendeels af van je persoonlijke klachten en de oorzaken. Een polsbandage of polsorthese moet mogelijk enkele weken worden gedragen om de behandeling succesvol te laten zijn.

We raden ook aan om de brace bij twijfel een dag langer dan nodig te dragen, omdat het dragen van een polsbrace geen nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid. Je arts of fysiotherapeut zal je adviseren hoe lang je de orthese moet dragen.

Hoe strak moeten polsbandages zijn?

Hoe moet de ondersteuning en pasvorm van een polsbandage zijn zodat deze een optimaal effect heeft? De polsomtrek moet correct worden gemeten door getrainde specialisten - of door uzelf. We bieden hiervoor een grafisch hulpmiddel in het tabblad "Maten". Als de meting correct is uitgevoerd, zal de bandage goed genoeg passen en zijn volledige functie vervullen.

Hoeveel kost een polsbandage?

Een goede, moderne polsbandage kost tussen de €30 en €60. Deze bandages hebben het voordeel dat ze zijn voorzien van eersteklas compressiebreiwerk, klittenbandsluitingen en individueel instelbare spalken. In dit prijssegment bieden fabrikanten ook veel aantrekkelijke kleurvariaties qua ontwerp.

Goedkopere merkloze modellen van discountwinkels of drogisterijen zijn al verkrijgbaar vanaf € 10. Deze modellen zijn echter wat eenvoudiger. Deze modellen zijn echter wat eenvoudiger qua afwerking en hebben soms geen compressiebreiwerk of alleen een klittenbandsluiting. Een aanpasbare kunststof spalk is ook vrij zeldzaam in dit segment.

Polssteunen in de sport

In de sport bieden bandages voor mannen en vrouwen ondersteuning tijdens de training, vooral bij krachttraining zoals gewichtheffen of bodybuilding. Vaak wordt gedacht dat de benen of rug tijdens krachttraining worden blootgesteld aan een hoge belasting. De polsen worden echter ook blootgesteld aan een hoge overbelasting tijdens deze sportactiviteiten, omdat de banden en pezen zwaar worden belast. Steunen kunnen hierbij helpen en dienen als ondersteuning voor de polsen. Zo verminderen ze het risico op blessures en voorkomen ze verdere klachten zoals verrekkingen of verstuikingen. De polsbandage bevordert ook de bloedcirculatie en zorgt voor een goede stabilisatie.

Steunen kopen bij uw YourHealthFit expert

Wilt u een polsbandage kopen om u te ondersteunen in het dagelijks leven, tijdens het sporten of voor immobilisatie tijdens het genezingsproces - maar weet u niet welke informatie of welk artikel u nodig heeft? Wij bieden je een ruime keuze aan producten en een uitgebreide service in onze online shop. De verschillende modellen zijn in onze shop verkrijgbaar van bekende fabrikanten met hoogwaardige materialen. Als je nog onbeantwoorde vragen hebt, zijn wij de ideale contactpersoon voor jou! Neem gerust contact op met onze klantenservice via telefoon of e-mail met je wensen. We horen graag van je!

TOP-CATEGORIES
TOP-BRANDS