Veilig betalen
Gratis verzending vanaf 30€

Onze moderne levensstijl maakt het niet gemakkelijk voor onze rug. Onze houding kan onder druk komen te staan door langdurig zitten, een verkeerde houding of hard werken. De lumbale wervelkolom (LS), als onderdeel van de wervelkolom, is een belangrijke pijler van onze rechte houding. Hij draagt het volledige gewicht van het bovenlichaam. Pijn treedt vaak vooral op in de onderrug.

Actieve rugsteunen (active supports) kunnen hierbij helpen en kunnen uw rug stabiliseren in het dagelijks leven of tijdens sportactiviteiten. Ze kunnen ook preventief worden gebruikt. Een rugorthese (stabilisatieorthese) biedt ook ondersteuning en verlichting, maar hier overheerst de ondersteunende functie via geïntegreerde stabilisatiestaven die de rug stabiliseren als een steungordel. Daarnaast zijn er ook zogeheten back straighteners, of gewoon straighteners, die je in het dagelijks leven kunnen ondersteunen als je problemen hebt met je houding. Deze rugsteun probeert je rug en schouders in een optimale positie te houden.

In onze online shop vind je een grote selectie producten van bekende fabrikanten in verschillende maten voor mannen en vrouwen. De producten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals zwart, blauw of grijs.

Waar worden rugbandages vaak gebruikt? Er zijn verschillende toepassingsgebieden voor bandages, die kunnen worden gebruikt voor therapeutische of sportieve activiteiten. Zo kan een geschikte rugbandage het genezingsproces ondersteunen of de lichaamshouding corrigeren. Rechte bandages, die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn, worden vooral gebruikt om de lichaamshouding te corrigeren. Houd er wel rekening mee dat deze niet geschikt zijn voor de hele dag ondersteuning.

Een rugbandage wordt vaak gebruikt bij de volgende klachten:

  • Chronische pijn in de onderrug (lumbalgie)
  • Syndroom van de onderrug (lumbaal wervelkolomsyndroom)
  • Slijtage van gewrichtsbanden (ligamentosis)
  • Lumbago (spit)
  • Irritatie (bijv. sacroiliacaal gewrichtssyndroom (SI-gewricht), kleine wervelgewrichten)
  • Tekenen van slijtage (artrose)
  • Zwakke en slecht functionerende rompspieren
  • Na een operatie (bijv. tussenwervelschijf)
  • Als profylaxe voor werkgerelateerde overbelasting

Veel voorkomende rugproblemen: rugpijn in de onderrug

In de algemene bevolking wordt de meeste rugpijn veroorzaakt door klachten in de onderrug - de zogenaamde "lage rugpijn". Dit gebied van de rug staat bekend als de lumbale wervelkolom - ook wel het lumbale deel van de wervelkolom genoemd.

Actieve rugsteunen (active supports) voor de lumbale wervelkolom kunnen stabiliseren en verlichting bieden. Het materiaal is gemaakt van een compressief breiwerk en de bandages hebben een of meer drukkussens. Beide oefenen lichte druk uit op de spieren en masseren ze, wat een pijnstillend effect heeft.

Een orthese voor de rug bestaat ook uit een compressiebreiwerk en een pelotte, maar is stabieler en minder flexibel. Dit komt doordat een rugorthese vormbare en stabiliserende staven bevat die zijn aangepast aan de vorm van je lichaam. Het werkt als een ondersteunende riem voor de rug. De ontlasting en stabilisatie van de wervelkolom is nog duidelijker bij orthesen.

Rugpijn: speciale vorm van spit

Lumbago wordt ook wel spit genoemd. Lumbago wordt gekenmerkt door een onverwachte, acute pijn die als trekkend of stekend wordt ervaren. Deze pijn treedt meestal op als je opstaat uit een gebogen houding. Hierdoor kunnen de zenuwen bekneld raken, waardoor bepaalde bewegingen met hevige pijn moeilijk of helemaal niet meer mogelijk zijn.

Ook in dit geval kan een steun de rug stabiliseren en de pijn van spit verminderen.

Leuk weetje: De term spit is afgeleid van het oude idee dat ziektes werden overgebracht door wezens met bovennatuurlijke krachten (zoals heksen) door middel van een pijlschot.

Soorten rugsteunen

Ruwe structuur van de wervelkolom en functie van de lumbale wervelkolom

De menselijke wervelkolom (Latijn: Columna vertebralis) is de dragende kolom in ons lichaam. Hij bestaat uit vijf delen met in totaal 24 wervels, die elastisch met elkaar verbonden zijn via tussenwervelschijven en ligamenten. Er zijn 23 tussenwervelschijven (lat.: Discus intervertebralis). Ze werken als beschermende schokdempers tussen de wervels en vangen drukbelastingen op.

De lendenwervelkolom bestaat uit vijf wervels - de lendenwervels. Vergeleken met de andere wervels zijn de lendenwervels veel sterker, omdat ze het volledige gewicht van het hoofd en de romp dragen. De lendenwervels moeten daarom zware belastingen kunnen weerstaan.

Onder de lendenwervels bevinden zich het heiligbeen en het staartbeen (Latijn sacrum). Boven de lendenwervels bevinden zich de 12 borstwervels en zeven halswervels.

Oorzaken van pijn in de onderrug

Ons rechtop lopen en tillen in een voorovergebogen houding vormen een zware belasting voor de lendenwervelkolom. De pijn wijst vaak op spierspanning, verharding of overrekking. Fasciae, pezen en ligamenten kunnen ook problemen veroorzaken.

De meest voorkomende oorzaak van rugpijn zijn zwakke rugspieren door een gebrek aan beweging, wat leidt tot een slechte houding. Zware lichamelijke arbeid, zeer eenzijdige bewegingen, overgewicht of een verkeerde zit- of loophouding kunnen ook een rol spelen.

Psychologische factoren zoals chronische stress - veroorzaakt door angst of ontevredenheid - zijn andere mogelijke factoren. Als we angstig zijn, maakt ons lichaam het hormoon adrenaline vrij om de spieren te mobiliseren voor maximale prestaties (ontsnappingsmodus). Als de adrenaline niet voldoende wordt afgebouwd door bijvoorbeeld sport of lichaamsbeweging, leidt de permanente spierspanning uiteindelijk tot spanning. Dit kan weer een negatief effect hebben op de rugspieren.

Hoe wordt rugpijn behandeld?

De behandeling van rugpijn en welke ondersteuning voor u geschikt is, hangt grotendeels af van de symptomen en de oorzaken. Dit moet daarom altijd worden opgehelderd door een specialist, omdat langdurige rugpijn chronisch kan worden. Je kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met onze klantenservice om de juiste brace voor jou te vinden in de verschillende maten en categorieën.

Conservatieve (niet-chirurgische) behandelmethoden zijn onder andere voldoende lichaamsbeweging, massages en fysiotherapie, stressvermindering, door een arts voorgeschreven medicatie of ontstekingsremmende zalven. Andere alternatieven zijn medische rugsteunen en rugortheses.

Verlicht en voorkom pijn met rugbandages

Veel patiënten gaan pas naar de dokter als hun rugpijn chronisch is geworden. Ze kunnen dit relatief gemakkelijk van tevoren voorkomen door te sporten en voldoende te bewegen in het dagelijks leven.

Een geschikte bandage kan ook helpen om rugpijn te voorkomen of de pijn in een vroeg stadium te verlichten. Actieve bandages voor de rug kunnen bijvoorbeeld op het werk worden gedragen.

Hoe lang moet je een rugbandage dragen?

Er is helaas geen algemeen antwoord op deze vraag. Het hangt grotendeels af van uw individuele klachten en de mate waarin de oorzaken zijn verholpen. Het kan zijn dat een rugorthese enkele weken gedragen moet worden om de behandeling succesvol te laten zijn.

Bij twijfel is het beter om de rugbandage een dag langer dan nodig te dragen, omdat het dragen van een bandage niet schadelijk is voor uw gezondheid. Uw arts of fysiotherapeut zal u adviseren hoe lang u een stabiliserende orthese voor uw rug moet dragen.

Rugorthesen voor sport

Steunen, rechte steunen of orthesen kunnen niet alleen in het dagelijks leven of na een operatie worden gebruikt, maar kunnen ook ondersteuning bieden tijdens het sporten. Bij gebruik tijdens het sporten zorgen ze voor spierstabilisatie - dat wil zeggen ondersteunende compressie. De beweging creëert een massage-achtig effect, dat ook de bloedsomloop stimuleert.

Sportactiviteiten zijn een bijzonder goede remedie tegen rugpijn. Dit kan de pijn verlichten.

YourHealthFit: bandages van de experts

Wilt u een rugsteun kopen of meer weten over de verschillende producten? Of wil je meer weten over verzorging? Wij van yourhealthfit.de zijn de ideale contactpersoon voor jou en helpen je graag verder met al je onbeantwoorde vragen! In onze online shop vind je artikelen van bekende fabrikanten met hoogwaardige materialen. Als je vragen hebt, kun je telefonisch of per e-mail contact opnemen met onze klantenservice. We horen graag van je!

TOP-CATEGORIES
TOP-BRANDS